Royal collection i England

Jag måste tipsa er om Royal Collection som lite förenklat går att beskriva som engelska kungahusets souvenirshop på nätet och de fraktar till hela världen. Till Sverige kostar frakten cirka 150 kronor. Nu är inte jag så att jag samlar på den engelska kungafamiljens souvenirer men jag gillar deras klassiska julgranskulor de brukar sälja kring jul. Jag samlar på finare julgranskulor och köper en ny varje år och deras hemsida brukar jag alltid kika på. Eftersom jag bara köper en julgranskula om året, okej någon gång har det blivit två, så är det inte så att jag har många därifrån utan jag har två stycken i mitt ägo. Jag minns första gången jag hittade sidan, då blev det så att jag tog ett lån här, för det året köpte jag för mycket inför julen och nyåret. I år tycker jag verkligen att ni ska spana in Royal collection eftersom det är specialutgåvor som kan bli populära samlingsobjekt. Drottning Elizabeth II firar hennes “platinum jubilee” och när det är någon speciell händelse så gör de specialupplagor. Med andra ord gäller det att vara snabb med beställningarna.

Drottning Elizabeth II

Hade en sommarbostad varit något?

Det är redan slutet av juli och det har sannerligen varit en annorlunda sommar med den rådande pandemin. När jag nu inte har kunnat umgås som vanligt har jag funderat en hel del över om en sommarbostad hade varit något för mig. Drömmen hade varit att ha en egen lägenhet i Spanien, ett land jag älskar att semestra i! Man kan ju kontakta en svensk mäklare som även förmedlar bostäder i Spanien som t.ex HusmanHagberg för att se vad som finns tillgängligt. Jag hade nog allra helst velat ha ett boende i Alicante där det finns underbara stränder och många bra restauranger.

Strand i Alicante, Spanien

Låt inte snuset göra dig fattig

Jag kommer så väl ihåg alla sena kvällar i tonåren när jag mina vänner stod utanför Pressbyrån och tjuvrökte. Vi trodde vi vara ballast i Sverige när vi stod där och puffade på ciggen. Idag är jag äldre och har insett hur dåligt cigaretter är för mina lungor och jag har istället bytt till snus. Jag blev erbjuden snus första gången av en kompis som ville byta bort ciggen på grund av att hans kondition var så dålig. Min kondition var ju inte heller den bästa så jag tyckte det lät som en bra idé. Första snusen måste jag erkänna inte var så god, och jag blev snusfull, men ju mer jag snusade desto mer började jag faktiskt gilla det. Snus är ju något som kostar en slant i månaden även om det är billigare än cigaretter. Det behöver dock inte vara så dyrt och billigt snus finns hos https://www.cigge.se/s/snus och det är riktigt kalas för oss snusare!

I valet och kvalet

Tänk att det ska vara så svårt att bestämma sig ibland. Om jag hade ett outtömligt bankkonto skulle jag inte ens behöva välja. Jag behöver köpa en del nya möbler och det viktigaste är ett skrivbord men jag vill även ha en ny soffa. Jag har redan kikat på en rosa dröm med generöst sittdjup. En resa lockar mig också otroligt mycket. Två av mina väninnor ska luffa runt på grekiska öar i sommar och de tjatar och vill ha mig med. Åh, vilken dröm att sitta på en taverna vid det turkosblå havet, känna vinden smeka den solvarma huden och sippa på ett glas vitt vin. Vad ska jag välja? Ifall att jag struntar i soffan och väljer att bara köpa det välbehövliga skrivbordet kanske jag ändå kan åka iväg på drömresan. Den gamla soffan fungerar utmärkt ett tag till.

Dukat bord vid havet
Kvinna med laptop på dyna

Att starta ett pensionssparande är viktigt

Det här med framtiden och pengar är viktigt för mig och jag har länge funderat på att påbörja ett långsiktigt sparande så att jag kan leva gott när jag går i pension. Vad jag förstått så kan man, om man börjar i tid, göra stor skillnad även om man bara sparar en liten summa regelbundet. Hur kom jag att tänka på detta då? Jo, jag har en nära vän som hade varit på rådgivning hos Söderberg och partner och hon tipsade mig om att det är bra att gå igenom den ekonomiska biten med en specialist för att få ihop allt i slutändan. Hon hade besökt dem för rådgivning kring sin tjänstepension och jag funderar på att besöka dem av samma anledning. Just tjänstepension behöver jag faktiskt lära mig mer om. Jag vill gärna ha så mycket koll jag kan ha på min framtid redan nu.

Pengar staplade på hög

Hur man råder bot på fattiga månader?

Så kallade fattiga månader brukar drabba de flesta av oss efter till exempel julen eller semestern. Men jag skulle vilja hävda att månader när det är svårt att få pengarna att räcka till kan komma precis närsomhelst under året. Det beror ju helt enkelt på vad som hänt månaden innan. Till exempel kan det ju ofta dyka upp situationer när man bara “måste ha” någonting, och det verkar inte vara beroende av vilken tid på året det är. Personligen har jag flera gånger kunnat få hjälp hos Monetti under just de där förbaskade fattiga månaderna när jag inte kunnat vända på kronorna fler gånger. Det har också hänt att jag fått hjälp när det saknats några tusen till att köpa just den där grejen som jag suktat efter. Riktigt smidigt, smart och inte minst snabbt har det funkat och därför ett tips jag gärna delar med mig av!

Hand med myntstapel som fylls på
Spargris med mynt under

Det där med arbete och ekonomi

Tack vare min arbetsgivare har jag möjlighet att arbeta på distans och det gör att jag jag till exempel kan finnas tillgänglig för samtal via telefon, mail eller arbeta hemifrån på tider som passar mig. Jag har dock länge funderat över att gå vidare i min yrkesroll och kanske börja arbeta som socionomkonsult. Det finns gott om arbetstillfällen och den högre inkomsten skulle verkligen behövas nu när jag äger en lägenhet som kan behöva lite renovering. Jag är dessutom fortfarande sugen på den där elmopeden, men just nu är ekonomin inte tillräcklig. En mindre flexibel arbetstid kan visserligen innebära lite mer pyssel för att få vardagen att gå ihop, och om jag inte kan arbeta hemifrån är bil, eller i alla fall moped ett måste. Men en bättre ekonomi kan det trots allt vara värt. Jag måste nog fundera lite mer över detta.

Halloween i Bratislava

Det är snart dags för halloween och jag och min kompis har bokat en resa till Bratislava. Tack vare veckoanalysen.se har vi fått ihop en rejäl slant och kan unna oss lite lyx. Det är en mysig liten stad med medeltida gränder, mysiga caféer och restauranger. Vi ska titta på gamla vackra byggnader som finns bevarade från det habsburgska imperiet. Vi ska vara där över en weekend, det blir alldeles lagom.

Det finns många bra tips på weekendresor, vilket är bra när man inte vill eller kan ta ledigt en hel vecka. Jag älskar att resa och vill helst åka till olika städer där man kan lära sig något om historia. Jag har en lista där jag skrivit upp alla städer i Europa som jag vill se, det är ju lite svårt att åka längre än så om det är över en helg.

Ett torg i Bratislava

En elmoped vore toppen!

Har du någon gång funderat på att byta bilen mot moped? Kanske skulle det kunna vara ett bra alternativ när man inte har jättelånga körsträckor. Om man inte vill byta bort bilen helt kan man ju alltid komplettera med en moped som man väljer att köra när det passar bättre. Om jag skulle skaffa en så är det en elmoped som jag önskar mig! Jag tänker mig att det skulle vara väldigt smidigt att glida fram på en elmoped istället för att alltid krångla sig fram med bilen. Det blir definitivt smidigare att parkera och dessutom, kanske viktigast av allt, skulle den ge mindre miljöpåverkan. En annan fördel är givetvis att det blir billigare att ta sig fram. Speciellt nu när drivmedel över lag kostar skjortan och verkligen känns i plånboken. Det kanske får bli en elmoped framöver helt enkelt!

Elmoped som jag önskar mig

En hållbar livsstil

Med jämna mellanrum rensar jag ut i byrålådor och garderober. Min plan är att bara ha det jag använder i hemmet, vilka saker och plagg det än gäller. När jag rensar ut sorterar jag upp i tre olika högar: totalt utslitet som ska till återvinning, det som ska skänkas och det som ska säljas.

Många av mina vänner ska ha pengar för varje pryl de gör av med. Det är deras beslut men jag tycker det är bättre att ge bort sådant som inte har kostat mig mängder att köpa. Säljer bara det som jag vet att jag kan få något för och kastar bara det som är utslitet.